De Surinaamse Varkenssector

door: Anouska Blanca

31-05-2013 – Varkens  kweken  is geen bijzonderheid in Suriname. Reeds een aantal jaren specialiseren kwekers zich in deze sector. Met 155 kwekers is de varkenssector niet groot te noemen, maar doorgaans voldoet de lokale productie aan de behoefte van varkensvlees.

Verginia Popkens, hoofd Veeteelt Ontwikkeling

Uit het 5e thematische analyserapport van de laatste LandBouwTelling (LBT) in 2008 blijkt, dat de zelfvoorzieningsvoorraad voor vers varkensvlees in het land 89% bedraagt. Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had het streven dit percentage binnen 5 jaar naar 95% op te trekken. Wat ook gelukt is. Ook is gebleken dat jaarlijks in de tweede helft van het jaar meestal meer dan het lokale aanbod wordt verwerkt . De reden hiervan ligt blijkbaar aan de feestdagen in deze periode. Het maakt dat afnemers genoodzaakt zijn verwerkt vlees en vleesdelen te importeren. Dit is slecht voor de kwekers, want die blijven  zitten met hun producten (red. varkens), met als gevolg daling van de af boerderijprijs, aldus het analyserapport. Verginia Popkens, hoofd van de afdeling Veeteelt Ontwikkeling vertelt over het beleid en de ontwikkelingen in de varkenssector.

Kweken 

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een karbonade op uw bord terecht komt? Het is een keten die ervoor zorgt dat uw vlees vers en mals bij u in de pot beland. Het proces begint bij de boer die biggen produceert. Zoals Popkens vertelt in de audio zijn er verschillende typen kwekers maar ook verschillende varkensrassen. De biggen worden vet gemest tot ze een gewicht hebben van 90 à 100 kilogram. Daarna worden  ze naar het slachthuis (Abattoir) gebracht.

Biggen die groeien om te worden geslacht.

Biggen

In het proces vanaf de worp tot het vetmesten dient de kweker verschillende voorzorgs-maatregelen in acht te nemen. Deze moeten ervoor zorgen dat de dieren gezond zijn en het vlees kwalitatief goed is. Om de kwekers een handje te helpen in dit proces is door de LVV  de Popkenstrainingen geïnitieerd. Eén van de laatst gehouden trainingen was in april van dit jaar voor het ressort Santo Boma. Kwekers werden getraind in kunstmatige inseminatie. Ook voorlichters worden getraind om kwekers bewust te maken over onder andere bioveilig-heidsmaatregelen  voor de preventie van ziekten.  Zodoende kunnen de kwekers een hogere productie halen.

Varkensboer Hein Adolf Boerleider is een kleine boer met 35 jaar ervaring. Van huis uit is hij slager en heeft de afgelopen jaren  voor verschillende kwekerijen gewerkt. Nu werkt hij nauw  samen met het  LVV. Vol liefde zorgt hij voor zijn varkens. In het video-interview vertelt ‘de Boer Leider’ meer over zijn kwekerij.

 

This entry was posted in Voeding. Bookmark the permalink.

Leave a comment